nødkontanter

Du er på ferie og alle koser seg. Kredittkortet er selvsagt med på ferien og koser seg helt sikkert også. Dette er det eneste kortet dere har tatt med på ferien, andre kort fikk slappe av hjemme. Dere har tatt ut noen kontanter, slik at dere har penger til en kjapp lunsj, en is på stranda eller en t-skjorte i den lokale suvenirbutikken. Dere begynner å gå tom for kontanter og planlegger å gå innom minibanken på vei tilbake fra stranda. Da dere skal finne frem kredittkortet begynner marerittet, kortet er borte.  Kanskje du kjenner deg igjen i en slik situasjon. Og hva gjør man da? Det å plutselig stå i et fremmed land, uten kredittkort og med veldig lite kontanter, det en situasjon som en helst kan være foruten.

Første bud er å sperre kortet

Å stå i en slik situasjon, er rett og slett kjipt. Det første en bør gjøre, er å kontakte kortselskapet eller banken hvor en har fått kortet fra. Det må sperres slik at kortet ikke kan misbrukes av fremmede. Deretter må en finne en løsning for resten av ferien og det skal gjerne gå rimelig kjapt. Heldigvis er det mange av de store bankene og kredittkortselskapene, som tilbyr både nødkort og nødkontanter. Skulle derfor uhellet være ute, så er det håp og en trenger ikke å sulte eller få ødelagt hele ferien. Men, det er ikke alle som har en slik tjeneste og det kan derfor være lurt å sjekke at kredittkortselskapet ditt, faktisk tilbyr nødhjelp om uhellet skulle være ute. Det kan også være lurt å ha med seg et ekstra kort, gjerne det vanlige bankkortet og la det ligge på hotellrommet. Da slipper en å stå på bar bakke i et par dager, før hjelpen kommer.

Slik fungerer nødkontanter

Heldigvis tilbyr de fleste bankene nødkontanter og mange tilbyr også nødkort. Det er dessverre sjeldent gratis, det følger gjerne et gebyr med. Noen banker tar seg godt betalt og har satt gebyrer opp mot kr. 1000,- for å hjelpe. Det meste vanlige er nødkontanter, noe som selvsagt også er det enkleste å organisere for en bank.  I praksis må en møte opp i en større by eller på en ambassade/konsulat for å få utbetalt kontanter. Disse blir da utbetalt i den lokale valuta og en må ha med seg legitimasjon for å få utbetalt disse. Derfor bør en ha med seg passet, det er den mest sikre legitimasjonen. Hvor mye en kan få utbetalt, varierer fra bank til bank. Men det er ofte nok til at en kan klare seg på resten av turen og kan være opp mot kr. 40.000,- i norske kroner, selvsagt omregnet til lokal valuta.

Nødkort uten PIN-kode

Mange tilbyr også et nødkort. Dette må da sendes med kurer til der hvor du er på ferie og denne løsningen koster gjerne litt. Men skal en være på ferie et par uker, kan det ofte lønne seg uansett. Det er jo vanligvis ikke noen god løsning å gå rundt med mange kontanter. Hvis banken du har kredittkort igjennom, har en avdeling i nærheten av feriestedet ditt, er det sjeldent noe problem å få laget et nytt kort. Dette kan da hentes i den lokale banken. Det er verdt å få med seg, at de fleste nødkort ikke har noen PIN-kode. Du kan betale med kortet i butikken og ta ut kontanter i banken, men ikke mer enn det. Kortet har også en viss beløpsgrense. Det går gjerne en til tre dager før du får nødkortet.